6. Zirmův olomoucký diskuzní den

Ukončení diskuzního dne (zleva): MUDr. Křížová (Praha), MUDr. Trnková (Brno), doc. Hlinomazová (Praha), MUDr. Hrabčíková, prof. Řehák, prim. Marešová (všichni tři Olomouc), doc. Pitrová (předsedkyně České oftalmologické společnosti, Praha), MUDr. Karhanová (prezidentka České glaukomové společnosti, Olomouc), prim. Vodrážková (bývalá prezidentka Slovenské glaukomové společnosti, Bratislava), MUDr. Pokorná, MUDr. Samková, MUDr. Fichtl (všichni tři Praha).
Foto: Archiv Zirmova diskuzního dne
středa 16. prosince 2015, 08:46 - Text: Redakční pošta

V sobotu 7. 11. 2015 se v prostorách PF UP uskutečnil 6. Zirmův olomoucký diskuzní den, který uspořádala Oční klinika LF UP a Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) pod vedením prof. Řeháka. Letošního ročníku se zúčastnilo téměř 300 oftalmologů z celé republiky i ze Slovenska.

V předvečer diskuzního dne proběhl velmi úspěšný kurz MUDr. Krásného (Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha) týkající se očního postižení u systémových chorob u dětí a jeho léčby.

Vlastní odborný program organizátoři rozdělili do tří bloků, z nichž každý byl moderován specialistou v dané oblasti z týmu lékařů Oční kliniky LF UP a FNOL. Obsahoval přehledové přednášky a také množství zajímavých kazuistik, k nimž se mohli vyjádřit všichni účastníci prostřednictvím hlasovacích zařízení.

První blok, moderovaný MUDr. Karhanovou, byl věnován diagnostice a léčbě onemocnění slzných cest v dospělosti. Největší pozornost upoutala diskuze týkající se zánětlivých onemocnění slzných cest, zejména akutního zánětu slzného vaku, který mnohá pracoviště řeší naříznutím kůže nad slzným vakem, čímž se sice uvolní zánětlivý obsah, ale nevyřeší neprůchodnost slzných cest pod vakem. MUDr. Červenka (Otrokovice), špičkový odborník na onemocnění slzných cest, zdůraznil, že správnou léčbou je uvolnění zánětlivého obsahu do nosu (tzv. dacryocystorinostomie, DCRS), čímž se vytvoří nová trvalá komunikace mezi slzným vakem a dutinou nosní. Úspěšnost této operace je 95 %. Pokud se však tato operace (DCRS) neprovede a pouze se uvolní zánětlivý obsah kožním řezem, problém v neprůchodnosti slzných cest přetrvává a riziko opakování zánětu slzného vaku je 60 %. Jestliže se druhá ataka řeší opět jen naříznutím kůže, tak riziko dalšího zánětu je 80 % a provede-li se naříznutí kůže potřetí, tak v 90 % dojde k zánětu slzného vaku počtvrté.

Prim. Marešová se ujala organizace druhého bloku, který se zabýval originálním tématem „Civilizační choroby a glaukom“. MUDr. Samková (Ústřední vojenská nemocnice, Praha) nás seznámila se studiemi, které nejsou jednotné v otázce souvislosti cukrovky s výskytem primárního glaukomu s otevřeným úhlem (PGOÚ, běžný zelený zákal s různou, ale zpravidla ne příliš výraznou mírou agresivity). Při těžkém postižení sítnice cukrovkou spojeném s nedokrvením sítnice a tvorbou nekvalitních cév v oku se však setkáváme s neovaskulárním glaukomem (nejagresivnější typ zeleného zákalu), jehož souvislost s cukrovkou je zcela jednoznačná a postižení sítnice u cukrovky je druhou nejčastější příčinou neovaskulárního glaukomu. Při jeho léčbě je také častěji nutné přistoupit k operačnímu řešení, protože bez něj mnohdy postižené oko v řádu měsíců oslepne. MUDr. Fichtl (Všeobecná fakultní nemocnice, Praha) přesvědčil přítomné, že ani otázka krevního tlaku není jednoduchá. Zvýšený krevní tlak je rizikovým faktorem pro vznik PGOÚ pouze v kombinaci s kornatěním tepen (aterosklerózou). Naopak nízký krevní tlak zvyšuje u lidí s migrénami a studenými končetinami výskyt glaukomu s normálním nitroočním tlakem (u všech ostatních typů glaukomu je nitrooční tlak zvýšený). 

Ve třetím bloku jsme s MUDr. Hrabčíkovou a jejími hosty (MUDr. Křížová, MUDr. Trnková, doc. Hlinomazová) řešili problematiku keratokonu, tedy konického vyklenování rohovky v centru nebo v jeho blízkosti, typického pro období puberty a časné dospělosti, které může velmi rychle měnit lomivost rohovky, a tím vyvolávat nutnost časté výměny skel v brýlích. Jestliže onemocnění pokračuje, již není možné brýlemi docílit kvalitního vidění, proto přistupujeme k předpisu měkkých, ale mnohdy i tvrdých kontaktních čoček, které jsou jako jediné schopny korigovat těžké deformity tvaru rohovky. Zastavení progrese onemocnění je však možné pouze operačně. Po ozáření rohovky, napuštěné vitaminem B2 (riboflavinem), ultrafialovým světlem dochází ke zpevnění rohovky. Další možností je stabilizace rohovky plastovými implantáty tvaru rohlíku, které se vloží mezi rohovkové lamely. Pokud všechny právě vyjmenované metody selžou, přistupujeme k transplantaci rohovky.

Diskuzní den ukončila svým vystoupením doc. Pitrová (předsedkyně České oftalmologické společnosti), která ocenila kvalitu odborného programu a bohatou diskuzi k probíraným tématům.

Děkujeme Konferenčnímu servisu UP za organizační zajištění konference.

MUDr. Petr Mlčák, Oční klinika LF UP a FNOL


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.