4. Zirmův olomoucký diskuzní den

Zahájení druhého bloku (zleva): prim. Marešová (Olomouc), doc. Pitrová (Praha), doc. Růžičková (Praha).
Foto: Vilém Grohman
neděle 17. listopadu 2013, 14:18 - Text: Petr Mlčák (Redakční pošta)

V sobotu 9. 11. 2013 se v prostorách PF UP uskutečnil 4. Zirmův olomoucký diskuzní den, který pořádala Oční klinika LF UP v Olomouci pro vedením prof. Jiřího Řeháka. Přítomno bylo 270 očních lékařů z České republiky i ze Slovenska.

Každý ze tří bloků byl moderován specialistou v dané oblasti z týmu lékařů Oční kliniky LF UP a Fakultní nemocnice Olomouc. Na začátku bloku panelisté uvedli dané téma soubornými referáty, po nichž byla téměř celá hodina věnována diskuzi, rozebírání minikazuistik a reakcím na dotazy z auditoria. Ke všem tématům a jejich úskalím se také mohli vyjádřit všichni účastníci během četných hlasování, která probíhala v diskuzních částech bloků.

První blok, moderovaný MUDr. Karhanovou, byl věnován operacím šilhání u dospělých pacientů. Postupně jsme rozebrali možnosti prevence dvojitého vidění po operaci, využití prizmat (optických hranolů v brýlových sklech posunujících obraz k potlačení dvojitého vidění), současného řešení šilhání a refrakční vady (možnosti odstranění brýlí operací) a nové metody při operacích šilhání.

Prim. Marešová se ujala organizace druhého bloku, který se zabýval sekundárními glaukomy (vybranými typy zeleného zákalu se známou vyvolávající příčinou). Přední české specialistky na zelený zákal (prim. Liehneová (bývalá prezidentka České glaukomové společnosti)), doc. Růžičková (současná prezidentka České glaukomové společnosti) a doc. Pitrová (předsedkyně České oftalmologické společnosti) a prezidentka Slovenské glaukomové společnosti prim. Vodrážková přednesly svoje zkušenosti s léčbou těchto komplikovaných onemocnění vedoucích někdy i přes razantní léčbu ke slepotě.

Představitelky České glaukomové společnosti také uctily památku nedávno zesnulého prof. Svatopluka Řeháka, který byl během svého života mimo jiné přednostou Oční kliniky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, děkanem Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, členem korespondentem ČSAV, předsedou České oftalmologické společnosti, členem výboru Evropské oftalmologické společnosti, členem předsednictva Mezinárodního glaukomového kongresu, zakládajícím členem výboru Evropské glaukomové společnosti a čestným členem České glaukomové společnosti.

Ve třetím bloku, vedeném MUDr. Hrabčíkovou, jsme se věnovali problematice chlamydiových infekcí. Chlamydie jsou nitrobuněční parazité, kteří kromě oka postihují i jiné orgánové systémy. Některé chlamydie jsou původci sexuálně přenosných chorob.

V předvečer odborného programu probíhaly již tradičně kurzy vedené zkušenými optometristy na téma: "Stanovení subjektivní refrakce", v nichž se mladí oční lékaři mohli zdokonalit ve správném určení síly brýlových skel.

Diskuzní den ukončila svým vystoupením doc. Pitrová, která ocenila jeho vzrůstající odbornou kvalitu při zachování praktičnosti doporučení pro naši každodenní práci.

Děkujeme Konferenčnímu servisu UP za organizační zajištění konference.

Petr Mlčák
Oční klinika LF UP a Fakultní nemocnice Olomouc


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.