16. Vejdovského olomoucký vědecký den

Na fotografii (zleva): prim. Jan Ernest (Praha), MUDr. Oldřich Chrapek (Olomouc), prof. Jiří Řehák (Olomouc), MUDr. Daniela Vysloužilová (Brno), doc. Petr Kolář (Brno), doc. Matúš Rehák (Berlin), doc. Tomáš Sosna (Praha), MUDr. Prachařová (Olomouc), MUDr. Pavel Němec (Praha), MUDr. Libor Hejsek (Hradec Králové).
Foto: Vilém Grohman
pondělí 30. března 2015, 11:16 - Text: (Redakční pošta)

V sobotu 28. 3. 2015 se v prostorách PF UP uskutečnil 16. Vejdovského olomoucký vědecký den. Jedná se o tradiční setkání předních českých sítnicových specialistů i ostatních oftalmologů pořádané Oční klinikou FNOL a LF UP v Olomouci pod záštitou České oftalmologické společnosti a České vitreoretinální společnosti. Sympozium je koncipováno monotematicky. Zabývá se problematikou onemocnění sklivce a sítnice. Na tři roky dopředu jsou vypsána nosná témata, kterým budou věnována vědecká setkání v jednotlivých letech.

Letošního ročníku se zúčastnilo rekordních 480 lékařů z Česka, Slovenka, Německa i Ruska. Bylo předneseno 35 odborných sdělení. Setkání bylo rozděleno do čtyř bloků: 1. zánětlivá onemocnění sítnice a cévnatky, 2. retinopatie nedonošených dětí (postižení sítnice nejčastěji jako následek podávání kyslíku v inkubátoru), 3. epiretinální membrány (blány před žlutou skvrnou, které řasí sítnici a tím deformují postiženému obraz) a hypertonická retinopatie (postižení cév, sítnice, popř. i zrakového nervu vysokým krevním tlakem), 4. centrální serózní chorioretinopatie (otok žluté skvrny se zhoršením zraku typický pro mladé muže ve stresu) a varia.

Ceny za nejlepší přednášky mladých oftalmologů (do 35 let) s vitreoretinální problematikou v roce 2014, udělovanou Českou vitreoretinální společností (ČVRS), převzali z rukou prezidenta ČVRS prim. Jana Ernesta: 1. místo MUDr. Martin Šín (Olomouc), 2. MUDr. Jan Marák (Hradec Králové), 3. MUDr. Kateřina Manethová (Praha).

16. Vejdovského olomoucký vědecký den byl stejně jako předchozí ročníky příležitostí k výměně zkušeností a přínosem v našem profesním životě.

Náš velký dík patří zejména Konferenčnímu servisu UP za příkladnou organizaci konference.

Petr Mlčák
Oční klinika LF UP a FNOL

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.