120 postdoků představilo výsledky své práce

V Konviktu prezentovalo své výsledky vědeckých výzkumů 120 postdoktorandů.
Foto: Gabriela Pokorná
pátek 12. června 2015, 08:38 - Text: Milada Hronová

Postdoktorandi a jejich mentoři prezentovali tento týden při završení dvou tříletých projektů POST-UP a POST-UP II výsledky svých vědeckých výzkumů. Obou projektů s dotací téměř 381 milionů korun, zaměřených na vytváření postdoktorandských pozicí a excelentních týmů výzkumu a vývoje, se účastnily všechny fakulty univerzity.

Témata svého výzkumu přiblížilo v Konviktu 120 postdoktorandů ze všech osmi fakult. Jejich účast v projektech vyplývala především z vědeckého výkonu mateřské fakulty. Největší zastoupení témat i posdoktorandů měla přírodovědecká a lékařská fakulta. Prezentované postery vydá univerzita jako tištěné materiály.

O pozici postdoka se v rámci projektu mohl ukázat absolvent doktorského studijního programu, který ukončil své studium v roce 2008 a později. Během projektu měl povinnost absolvovat stáž na zahraničním pracovišti v minimální délce 3 měsíců, musel být zapojen do výuky, zúčastnit se odborných konferencí a výsledky své práce publikovat podle požadavků daných jednotlivými mentory -většinou se jednalo o minimálně dvě práce v časopisech s IF, recenzovaných časopisech nebo monografie. 

Cílem projektů POST-UP a POST-UP II bylo vytvořit postdoktorandské pozice a podle vedoucí Projektového servisu Univerzity Palackého Gabriely Pokorné se k danému tématu zvoleném mentorem mohli přihlásit zájemci z celého světa. „Mentor si podle daných kritérií postdoktoranda pro zpracování navrhnutého tématu vybral. Přestože bylo téma dané, postdoktorand si jej mohl následně rozšířit na základě svých předchozích výzkumných zkušeností,“ upřesnila Pokorná.

Jedinečné výsledky i z vlastní katedry

„Program věnující se postdoktorandům, tedy program zaměřený na mladé vědce, znám z Německa a Rakouska a považuji jej za ideální způsob podpory vědy a internacionalizace. Jsem ráda, že jsme se jej mohli účastnit i v České republice,“ uvedla Ingeborg Fialová z katedry germanistiky a zároveň mentorka Lukáše Motyčky. Přestože si mentoři měli vybírat posdoktorandy především mimo univerzitu s důrazem na zahraničí, profesorka Fialová dala přednost mladému kolegovi z katedry. „Především proto, že má dokonalý přehled o tom, co je v tématu Moravská německá literatura potřebné zpracovat,“ vysvětlila Fialová.

Motyčka studoval na olomoucké katedře germanistiky magisterské i doktorské studium. Kolem Centra pro výzkum německé moravské literatury, které nyní i vede, se už pohybuje deset let. „S jeho prací jsem spokojena, je výjimečná,“ shrnula Fialová.

Podpora postdoktorandských pozic pokračuje

Během obou tříletých projektů POST-UP a POST-UP II se shodným názvem Podpora vytváření excelentní výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého, se uskutečnila řada přednášek, seminářů, workshopů a konferencí. Vznikly publikace a nespočet dalších materiálů. Postdoktorandi získali prostřednictvím projektů řadu dalších zkušeností i kontaktů, měli jedinečnou možnost nastartovat svou akademickou kariéru či obecně kariérní rozvoj.

„Vážím si práce všech, kteří byli do projektu zapojeni jak na pozici postdoktorandské, tak mentorské, jako garanti na jednotlivých fakultách i na pozicích techniků či administrátorů. Řešit takto rozsáhlé projekty znamenalo mnohdy obrnit se trpělivostí jak při sběru podkladů pro pravidelné monitorovací zprávy, tak vypořádávání připomínek řídícího orgánu, tedy ministerstva školství,“ uvedla hlavní řešitelka obou projektů prorektorka Jitka Ulrichová. 

Univerzita Palackého má ve svém dlouhodobém záměru podporu postdoktoranských pozic i v budoucnosti, v letošním roce byly vyčleněny prostředky z rozvojového projektu, její snahou bude získat i další projekty v rámci nového operačního programu OP VVV. Projekty POS-UP a POSTUP II spolufinancoval Evropský sociální fond a státní rozpočet České republiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.