Japonské jaro dovezlo do Olomouce ozvěny festivalu Eigasai

Array
sobota 15. března 2014, 08:51 - Text: Milada Hronová, video: Studentská televize

Letošní ročník Japonského jara přinesl nejen ochutnávku japonské kuchyně, přednášky a ukázku, jak se oblékají kimona, ale především ozvěny přehlídky japonského filmu a kultury Eigasai. První film s názvem Soví hrad se bude promítat v pondělí.

„Eigasai je festival, který probíhá v Praze. Prostřednictvím ozvěn se dostává i do jiných měst. Japonský klub se poprvé zhostil těch olomouckých. Promítneme pět filmů. První z nich je Soví hrad, v němž je zpracováno klasické nindžovské téma na námět románu Šiby Rjótaróa,“ uvedla za Japonský klub studentka Michaela Kováčová.

Letošní ročník Japonského jara poprvé není sestaven jen z akcí, které připravují studenti olomoucké japanologie. Podle Kováčové se tímto zvyšuje i jeho úroveň. „Dosavadní zájem je znamenitý. Na studentské divadlo Sněhurka a sedm samurajů se přišla podívat víc než stovka lidí,“ doplnila Kováčová.

Zajímavou přednášku podle ní měla i doktorandka Halina Zawiszová, která pomáhala v roce 2011 v japonském Tóhoku po zemětřesení. Na dobrovolném vstupném vybrali organizátoři Japonského jara zhruba tisíc korun, které se rozhodli věnovat na charitu.

Japonské jaro skončí 27. března snímkem Černý pásek, v němž je ilustrován boj o duchovní podstatu karate v době rostoucí militarizace Japonska v 30. letech minulého století. Ve filmu z roku 2007 režiséra Nagasaki Šun´iči hrají vynikající karatisté Naka Tacuje a okinawský Jagi Akihito.

Japonský klub Olomouc je studentský spolek fungující jako samostatné občanské sdružení pod záštitou filozofické fakulty a katedry asijských studií. Klub vznikl v roce 2001 z iniciativy pedagogů a tehdejších studentů. Jeho cílem je přiblížit japonskou kulturu a reálie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.