Cyklus přednášek připomene obnovení olomouckého biskupství

Ilustrační foto:
Pavel Konečný
pátek 8. února 2013, 13:11 - Text: Martina Šaradínová

Výročí 950 let obnoveného biskupství v Olomouci připomene v letošním roce série přednášek, kterou pořádá Arcibiskupství olomoucké. Se svými příspěvky vystoupí i zástupci cyrilometodějské teologické fakulty.

„Tuto nabídku jsem přijal rád, protože je to téma mě velmi blízké. Zabývám se jím již od svých vysokoškolských studií. V současné době mám dokonce v tisku monografii Olomoučtí biskupové, arcibiskupové a jejich pohřební místa. Měla by vyjít v březnu,“ uvedl vedoucí katedry církevních dějin a dějin křesťanství Miloslav Pojsl, který se postará o tři úvodní přednášky. Celý cyklus uvede 13. února jeho vystoupení na téma Od svatého Metoděje k olomouckému biskupství. V dalších přednáškách se bude věnovat počátkům olomouckého biskupství a jeho dalšímu rozvoji či osobnosti biskupa Jindřicha Zdíka.

Fakultu zastoupí i Tomáš Parma, jenž se zaměří na působení kardinála Františka Dietrichsteina na olomouckém biskupském stolci. Jeho kolegyně Jitka Johnová má připravena vystoupení věnovaná kardinálu Bedřichu Fürstenbergovi a olomouckému arcibiskupovi Teodoru Kohnovi. Radmila Pavlíčková z katedry historie filozofické fakulty pohovoří o stavebníkovi a mecenáši Karlu II. z Lichtenštejna-Kastelkornu.

Podle organizátora přednášek Martina Kučery je cílem přiblížit veřejnosti významné jubileum i olomoucké biskupy. „Připravíme i dvě výstavy, jednu v arcibiskupské rezidenci a druhou v kryptě katedrály svatého Václava. Ta bude zaměřena na liturgické oděvy,“ řekl Kučera.

Přednášky se budou konat vždy každou druhou středu v měsíci až do 11. prosince v arcibiskupském paláci. Zájemci si po přednášce budou moci prohlédnout reprezentační sály rezidence.

U příležitosti jubilea byla vydána i speciální poštovní dopisnice. Zdobí ji fotografie dodnes zachovalých oken takzvaného Zdíkova paláce. Nachází se na ní i text ze spisu Granum catalogi praesulum Moraviae, kde se k roku 1063 píše: „Za vlády papeže Alexandra II. a císaře Jindřicha III. český kníže Vratislav se souhlasem šestého pražského biskupa, Šebíře, oddělil od pražského biskupství moravské biskupství a za třetího biskupa moravského ustanovil pražského kanovníka Jana. Na biskupa ho vysvětil mohučský biskup Sigelfred.“

Prvním moravským biskupem byl v letech 880–885 svatý Metoděj, jména dalších biskupů z písemných pramenů mizí na konci 9. století. Od druhé poloviny 10. století až do roku 1063 toto území spadalo pod biskupství v Řezně, později pod biskupství v Praze.

Kompletní seznam přednášek je ke stažení ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.