Vědci se na workshopu učili, jak na novináře

Pavel Kasík během workshopu.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 13. listopadu 2014, 13:41 - Text: Martina Šaradínová

Ačkoliv vědci a novináři často pracují na odlišných principech, při popularizaci vědy musí hledat společnou řeč. Co udělat pro to, aby se to povedlo, dnes radil účastníkům workshopu Jak vysvětlit vědecký výzkum babičce i novináři redaktor Technet iDnes Pavel Kasík, který také zkoumá prezentaci vědy v masových médiích. Naslouchali mu studenti i vědci.

 „Vědci mají pocit, že racionální pohled není třeba vysvětlovat, protože je to samozřejmé. Veřejnost se zase diví, proč nedělají vědci něco užitečného. Mají pocit, že jim výzkumníci něco dluží. Tohle je nedorozumění, které obě strany otráví. Musíme se snažit ho postupně nabourávat. Vědu a veřejnost spojuje hledání smysluplných odpovědí,“ uvedl Kasík, který se prezentaci technologických trendů a vědeckých aktualit věnuje dlouhodobě. Účastníky kurzu seznámil s historií vědy v médiích, prací novinářů, ukázal příklady špatně prezentované vědy v tuzemských médiích.

S obsahem kurzu byl spokojený například Vít Hampala z katedry biofyziky. „Člověk takto lépe pochopí práci novinářů a může se na to připravit. Ví, co může od komunikace s žurnalisty čekat. Popularizaci vědy považuji za důležitou, proto je pro mě workshop přínosem,“ řekl Hampala.

Workshopy o popularizaci vědy, které pokračují v pátek, jsou součástí projektu Badatelsky orientovaná výuka. „Prezentaci výsledků vědecké práce na univerzitě v médiích považujeme za velmi důležité. Proto jsme tuto sérii kurzů zaměřili právě na svět vědy a médií a jejich vzájemné poznání. To může přispět k lepší spolupráci,“ uvedla organizátorka kurzů Lenka Skácelíková z oddělení komunikace.

V pátek se přihlášení zájemci od lektorky Šárky Císařové z Centra psaní Akademie věd České republiky dozví jak psát o vědě srozumitelně v angličtině. Další z vědeckých novinářů, Ondřej Vrtiška z časopisu Vesmír, pak popíše situaci v českých médiích a ukáže možnosti, jak do nich proniknout s vědeckými tématy.

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.