Univerzita Palackého se dostala do elitního světového klubu vysokých škol

Ilustrační foto: Imrich Veber
čtvrtek 1. října 2015, 07:56 - Text: Ivana Pustějovská

Univerzita Palackého se poprvé v historii zařadila mezi univerzity klasifikované v prestižním mezinárodním žebříčku Times Higher Education World University Rankings 2015-2016 (THE). Dostala se tak mezi osm stovek nejrespektovanějších vysokých škol ze sedmdesáti zemí světa.

Žebříček, který vydává od roku 2010 britský list The Times Higher Education, patří mezi dva nejuznávanější globální žebříčky univerzit a vysokoškolských vzdělávacích institucí. „Je to pro nás fenomenální úspěch. Znamená to mimo jiné, že budeme více vidět, než tomu bylo v minulosti, protože tento žebříček studují miliony lidí, akademiků, studentů z celého světa. Dostali jsme se tak do elitního klubu. Je to pro nás i velká motivace do budoucna, abychom se snažili posunovat výš,“ řekl rektor Jaroslav Miller. Podle něj bude díky tomuto umístění univerzita mnohem známější v zahraničí, a to nejen ve vědecké komunitě.

Žebříček THE se soustředí na hodnocení univerzity v několika oblastech, kterými jsou kvalita výuky, věda a výzkum, citovanost, mezinárodní prostředí univerzity a spolupráce s průmyslem. Největší váhu v celkovém hodnocení pak zaujímá vědecký výkon univerzity, včetně citovanosti a výuka (celkem 90 %). Součástí hodnocení jsou také výsledky tzv. reputation surveys, v rámci níž se akademici z celého světa vyjadřují k excelenci ve vědě a výzkumu a kvalitě výuky.

Hodnocení v rámci dalších sledovaných oblastí proběhlo na základě sběru dat, která univerzita THE přímo dodala. Data se týkala počtu studentů, zahraničních studentů, akademických a vědeckých pracovníků, zahraničních pracovníků, počtu doktorských studentů, absolventů apod. THE se zajímala také o objemy finančních prostředků souvisejících s vědou a výzkumem. „Museli jsme poslat velké množství statistických dat,“ vysvětlil rektor Jaroslav Miller.

Spolu s Univerzitou Palackého se mezi elitní osmistovku vysokých škol celého světa dostalo i dalších osm českých univerzit. Nejlépe hodnocená je na tři sta prvé až na tři sta padesáté pozici Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Univerzita Palackého je na pozici mezi 501 až 600 místem. „Je to ocenění pro tisíce kolegů na Univerzitě Palackého, kteří se o to zasloužili. V první řadě jsou to akademici a vědci, protože ti univerzitu tvoří a ti budují její značku. Ale jsou to také ti, kteří se starali o administraci a zpracování potřebných dat, což byla sisyfofská a neviditelná práce. Těm všem chci poděkovat,“ řekl rektor Jaroslav Miller.

Více informací ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.