Absolventské setkání UP: Díky, že jsme mohli být zase spolu

Program Absolventského setkání vyvrcholil na Výstavišti Flora.
Fotogalerie: Milada Hronová
neděle 11. září 2016, 00:01 - Text: Ivana Pustějovská

Kdyby se pozitivní energie a emoce mohly ukládat do banky, mohla by si po včerejšku Univerzita Palackého otevřít hned několik účtů. Všechny by je dokázali naplnit absolventi, kteří přijeli do Olomouce na velké Absolventské setkání. Celebrity se fotily s lidmi, které ještě minutu před tím neznaly, hvězdy všech žánrů zpívaly a vyznávaly se, jak je jim zrovna teď a tady dobře.

Nerozhodovala vzdálenost, kterou bylo potřeba překonat, důležité bylo být spolu. Být UP. Třeba jako v případě Miloslavy Minnes, která přiletěla na setkání z Kanady. „Chtěla jsem zase být zpátky v Olomouci, je tady nádherně. Studovala jsem na pedagogické fakultě ruštinu a hudbu a později angličtinu na filozofické. V roce 1985 jsem dělala doktorát. Jsem šťastná, že jsem tady a budu se snažit sem jezdit častěji,“ slíbila Miloslava Minnes.

Není ani tak trochu nadsázkou, že pátek i sobota byly ve městě ve znamení Univerzity Palackého. Není snad nikdo, kdo by během dvou dní nepotkal alespoň jednoho „upoláka“. Po pátečních otevřených dveřích na fakultách se sobota nesla ve znamení divadel, koncertů a oceňování. To vše „made in UP“.

Dopoledne patřilo Univerzitě třetího věku (U3V). Ve Zbrojnici bylo jejích studentů plno – poslouchali muziku, bavili se a taky třeba zkoušeli koloběžky nebo pétanque. „Máme obrovskou účast, naši senioři trhají rekordy. My jsme spojili hned dvě události – slavíme třicáté narozeniny a naši posluchači jsou také absolventy Univerzity Palackého. Takže pro ně je to dvojitá sláva. Jsme moc spokojeni,“ pochvalovala si Naděžda Špaténková z U3V.

Koho zajímalo divadlo, měl možnost zajít do Tramtárie. Pro absolventy dávali představení Stařec a moře, a bylo plno.  V Redutě se zase ovací ve stoje dočkal absolvent a excelentní jazzový hudebník Emil Viklický.

Hlavní program se pak odpoledne konal na Výstavišti Flora. Od patnácté hodiny se mohlo publikum na pár okamžiků přenést do studentských časů – nechyběl průvod představitelů univerzity v talárech, ani společný zpěv studentské hymny. Absolventy přivítal rektor Jaroslav Miller, který jim poděkoval, že znovu našli cestu do Olomouce. Primátor města Antonín Staněk, absolvent UP, připomenul, že i díky univerzitě není Olomouc provinčním městem. Kulturní program obstarali slavní absolventi UP – Leona Machálková a Jiří Pavlica s Hradišťanem.

Vrcholem programu bylo ocenění sedmi desítek osobností, které šíří dobré jméno univerzity doma i v zahraničí (seznam oceněných ZDE). Na pódiu tak postupně přebírali pamětní medaile lékaři, vědci, sportovci, umělci, diplomaté, politici. Byl mezi nimi i rozhlasový novinář Vít Pohanka. „Je to velmi příjemné a milé, že si škola vzpomene a že nám to takovým způsobem dá najevo. Já to beru spíš jako takové osvědčení, že jsem snad neudělal ostudu olomoucké univerzitě, a je to pro mě závazek, abych se snažil i dál,“ usmíval se reportér.

Jako závazek ocenění vnímají i dva z vyznamenaných vědců. „Vážím si toho a věřím, že i dál budu moct být univerzitě prospěšný. Myslím, že k ocenění přispěl grant Evropské výzkumné rady, který jsem na univerzitě získal jako první. To zřejmě mohl být hlavní motiv pro mou nominaci,“ řekl fyzikální chemik Michal Otyepka z přírodovědecké fakulty. „Je to určitě pocta, byli ocenění laureáti, kteří vykonali opravdu velké věci v různých oblastech lidské činnosti. Těší mě, že jsou tam i vědci a já jsem mezi nimi. Českých vědců, kteří dosáhli úspěchů ve světovém měřítku, není zase tolik. Jsem pyšný na to, že někteří z nich jsou i z naší alma mater,“ dodal ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil.

Z Izraele si pro ocenění přiletěla Delana Mikolášová. Absolventka olomoucké univerzity je vědeckou diplomatkou a i když se pohybuje na poli mezinárodní diplomacie, příslušnost k UP je pro ni stále podstatná. „Jsem vděčná, že mě pozvali, udělalo mi to velkou radost. Pro mě je důležité, že patřím k Univerzitě Palackého, jsem absolventka katedry politologie a evropských studií. Pro mě jsou vazby na Olomouc velmi silné. Oceňuji, že pan rektor tuto akci pořádá. Považuji pro naši univerzitu za klíčové, aby se absolventi potkávali a měli možnost si vyměňovat kontakty a vytvořit komunitu, která bude jak pomáhat současným studentům, tak je propojovat s  budoucími úspěšnými lídry. V Izraeli to funguje a já tuto myšlenku chci podpořit v Olomouci, i proto jsem přijela,“ řekla Delana Mikolášová.

A budoucnost spojenou s UP plánuje i další z oceněných. Bývalý prorektor UP, dnešní náměstek ministra zahraničí Jakub Dürr. „Udržuji kontakt s univerzitou nejen z nostalgie. Je to pro mě i tak trochu výzva, motivace. Zrovna včera jsem se domlouval s Tomášem Lebedou, vedoucím katedry politologie a evropských studií, že bych po letech mohl mít zase pár přednášek na katedře.“

Studium na olomoucké univerzitě vyzdvihl také plukovník Jaroslav Knichal, absolvent teologické fakulty. „To, že jsem dnes hlavním kaplanem armády České republiky, je i díky tomu, co mi dala do vínku Univerzita Palackého.“

Za všechny oceněné poděkovala někdejší úspěšná tenistka, psycholožka Helena Suková. Tenisovou hantýrkou připodobnila práci všech oceněných v různých oborech k zápasu, v němž se někdy vyhrává a někdy prohrává. Důležité je ale se nikdy nevzdat. „Nakonec vždy zvítězí odvaha pokračovat,“ řekla Helena Suková.

Absolventské setkání skončilo ohňostrojem v univerzitních barvách.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.