64 doktorů složilo slib, šest docentů převzalo jmenovací dekrety

Promoce nových doktorů Univerzity Palackého.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pátek 5. prosince 2014, 16:39 - Text: Pavel Konečný

Postgraduální studium zakončilo v pátek slavnostní promocí 64 doktorů, kteří začali užívat titul Ph.D. Nejvíce jich bylo z lékařské fakulty. Univerzita Palackého má po dnešku také šest nových docentů a dva emeritní profesory.

Promotor Petr Bilík označil doktorské promoce za nejdůležitější na akademické půdě. V podobném duchu se pak nesla i závěrečná řeč rektora Jaroslava Millera. „Po úspěšné obhajobě svých doktorátů jste pro všechny z nás mnohem více našimi kolegy. Všichni jste dospěli na vrchol, neboť jste dosáhli nejvyššího možného univerzitního vzdělání a ve svých oborech patříte mezi elitu,“ řekl čerstvým doktorům Miller. Zároveň jim připomněl, že vědecké úspěchy jsou stejně důležité jako etika a morální zásady.

Proděkanka vedla promoci svého syna

Mezi nové doktory se zařadil i předseda akademického senátu lékařské fakulty Jan Strojil. Jeho vybroušená závěrečná řeč dojemně smísila poděkování, úctu i vtip. Nezapřel v sobě farmakologa, když poděkoval 1,3,7-trimetylxantinu, na ostatních fakultách známému jako kofein, za to, že účinně blokoval adenosinové receptory a umožnil doktorandům zůstávat aspoň částečně při vědomí. „Pokud touha po vědění a ctižádost jsou motorem vědy, kofein musí být jeho palivem,“ uvedl Strojil. Poděkoval také partnerům, omluvil se dětem, a ocenil, že kamarádi, zůstali kamarády i když už na ně neměli tolik času jako dřív. „Rád bych poděkoval našim rodičům. Těm, kteří tu dnes jsou s námi, i těm, kteří už tu být nemohou. Děkujeme za vaše geny,“ prohlásil Strojil.

Dojatá byla u promocí také proděkanka lékařské fakulty Hana Kolářová. Jako doktora představovala publiku i svého syna Petra Koláře. „Bylo to pro mě dojemné, přece jen, vlastní dítě... i když já je mám za vlastní všechny, protože jsem proděkankou pro studium,“ uvedla Kolářová. Přestože tvrdila, že ji v tu chvíli zakolísal hlas, poznat to nebylo.

Po akademické hymně přišly na řadu gratulace, květiny a objetí s blízkými. Čerstvý doktorský titul označila Andrea Smržová, která se v disertační práci zabývala kardiovaskulárními riziky u systémových chorob pojiva, za velký krok ve svém životě. „Doufám, že naše malé příspěvky pomůžou ve vědeckém povědomí v České republice a třeba i ve světě,“ usmívala se po skončení promocí.

Lukáš Hrdina se na doktorát z angiografie dolních končetin připravoval sedm let. „Má to pro mě velký význam už proto, že mi to zabralo tolik práce a času, nejtěžší bylo donutit se k sepsání disertační práce,“ podělil se o dojmy pedagog z fakulty zdravotnických věd.

Noví docenti a emeritní profesoři

Rektor dnes jmenoval také šest nových docentů a dva emeritní profesory. Na přírodovědecké fakultě se habilitovali Karolína Machalová Šišková, Aleš Panáček a Petr Cankař. Fakulta tělesné kultury má ode dneška mezi docenty Daniela Jandačku, lékařská fakulta Alenu Rajnochovou Svobodovou a na teologické fakultě je novým docentem Šimon Marinčák z Trnavské univerzity. Ten v děkovné řeči olomouckým akademikům za zvelebování vlasti, která kdysi byla také jeho. „Za podporu vědy a za udržování kulturních a lidských hodnot, které jsme převzali od předků a musíme je předávat potomkům,“ poznamena Marinčák.

Emeritními profesory byli dnes jmenováni Ludvík Václavek z filozofické fakulty a Dušan Šimek z lékařské fakulty. Univerzita Palackého jim přiznala práva emeritních profesorů jako výraz uznání odborného i lidského renomé. „Přeji vám, vážení pánové, aby vaše práce a zkušenosti byly inspirací vašim kolegům a vy osobně vzorem pro nastupující učitelskou a vědeckou generaci,“ poblahopřál jim rektor Miller.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.