Van Montagu se o udělení „Nobelovky“ dozvěděl v Olomouci

Marc Van Montagu.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 20. června 2013, 08:32 - Text: Pavel Konečný

Belgický vědec a předseda Evropské federace biotechnologií Marc Van Montagu získal World Food Prize za genetické modifikace rostlin. Jde o obdobu Nobelovy ceny pro zemědělství.

Van Montagu byl hostem olomoucké konference Biotech 2013, když jej včera zastihla zpráva z Washingtonu o udělení prestižního světového ocenění. Uděluje se třicet let, ale poprvé je uděleno za genetickou modifikaci rostlin. „Jsem šťastný, protože se celá vědecká komunita shoduje na tom, že je nutné začít používat technologie genového inženýrství dříve, než bude pozdě,“ prohlásil Van Montagu.

Metoda, kterou vyvinul v 70. letech, se používá pro celou řadu plodin. Van Montagu využil schopnosti půdní bakterie přenést do rostliny genetickou informaci. „Jde o bakterii, která normálně dělá na rostlinách něco jako malé nádory. Ten přenáší do rostliny plazmid – část její DNA. Ten ale nahradíme jinými geny, které tam chceme dostat,“ popsal profesor Ivo Frébort, ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Metoda se používá pro geneticky modifikovanou kukuřici nebo sóju a snižuje například používání herbicidů nebo zvyšuje odolnost vůči hmyzím škůdcům. Dnes se rutinně používá po celém světě.

„Populační nárůst je nezastavitelný, v roce 1945 nás byly dvě miliardy, nyní je na světě přes sedm miliard lidí a v roce 2050 nás bude deset možná jedenáct miliard. Produkce potravin se musí ztrojnásobit,“ zdůraznil Van Montagu.

Ocenil i úlohu Centra regionu Haná, které je českým zástupcem v Evropské federaci biotechnologií. „Je fantastické, je to přesně to, co Evropa potřebuje. Česká republika má dlouhou tradici kvalitního vysokého školství a základního výzkumu, ale tito vědci musí spolupracovat s lidmi, kteří znají zemědělství. A kde jinde by měla tato spolupráce fungovat než tady na Hané. Mohli byste se stát tahounem v oblasti zvýšení zemědělské produkce,“ řekl Van Montagu.

Osmdesátník, který je držitelem řady ocenění a byl za svůj výzkum povýšen do šlechtického stavu, nikdy nefarmařil. „Vyrostl jsem v městském prostředí, nikdy jsme neměli ani zahradu. Celý svůj čas jsem trávil v laboratoři,“ přiznal Van Montagu. Zahrádku si s manželkou pořídili až v důchodu, ale moc času prý na ni nemá.

World Food Prize uděluje Nadace Normana Borlauga, který vypěstoval odrůdy, jimiž uchránil v polovině minulého století třetí svět před hladomorem. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.