RCPTM díky evropskému projektu rozšíří přístrojové vybavení

Vědci v RCPTM využívají i v tuzemsku nejvýkonnější elektronový mikroskop.
Foto: Viktor Čáp
pondělí 26. října 2015, 07:00 - Text: Martina Šaradínová

Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) přírodovědecké fakulty bude moci rozšířit své přístrojové vybavení a tím posílit výzkumné aktivity. Přispěje k tomu projekt Rozvoj výzkumných kapacit RCPTM, díky němuž vědecké centrum získá na rozvoj infrastruktury téměř 30 milionů korun.

„Projekt povede k posílení kvality a rychlosti transferu technologií a znalostí do praxe i k rozšíření spolupráce s aplikační sférou. Současně očekáváme účinnější a intenzivnější přenos nových poznatků z komerční sféry do výzkumu a vzdělávání,“ uvedl projektový manažer Dalibor Jančík.

Hlavním cílem projektu je doplnit vědeckou infrastrukturu vědeckého centra. Díky novému přístrojovému vybavení budou moci vědci posílit výzkum například při vývoji a aplikaci vysoce selektivních a účinných analytických metod na principu chromatografie a hmotnostní spektroskopie, interakci nanomateriálů s biologickými systémy na buněčné úrovni, studiu fotoluminiscenčních vlastností nanomateriálů a dalších směrech bádání.

„Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů má velmi kvalitní přístrojové vybavení. Vzhledem k rozvoji výzkumu i technologií je ale třeba ho průběžně doplňovat. Proto jsme udělení dotace velmi přivítali,“ doplnil Jančík.

RCPTM bylo vybudováno v letech 2010 až 2014 díky podpoře z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Odborníci se v něm věnují zejména vývoji nanomateriálů a chemických látek, které mohou najít uplatnění například v medicíně, biotechnologiích, potravinářství či ochraně životního prostředí. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.