Doktorandka přírodovědecké fakulty získala Cenu Sanofi za vědeckou práci

Eva Řezníčková (druhá zleva) převzala cenu na slavnostním ceremoniálu v Praze.
Foto: Martin Modrianský
úterý 23. června 2015, 07:56 - Text: Martina Šaradínová

Vědecká Cena Sanofi, kterou uděluje Francouzské velvyslanectví v České republice ve spolupráci s farmaceutickou firmou Sanofi, letos doputovala na přírodovědeckou fakultu. Získala ji studentka doktorského studia Eva Řezníčková z Laboratoře růstových regulátorů.

„Zabýváme se protinádorovými účinky nových látek, které patří do skupiny inhibitorů cyklin - dependentních kináz, což jsou enzymy, které regulují buněčný cyklus. Zjistili jsme, že tyto látky již ve velmi nízkých koncentracích blokují buněčný cyklus nádorových buněk a aktivují v nich programovanou buněčnou smrt. Také jsme potvrdili, že v nádorových modelech na myších tyto látky dosahují velmi dobrých účinků. Předpokládáme, že by mohly mít potenciál do budoucna,“ představila předmět svého vědeckého zájmu Řezníčková.

Biologickou charakterizací těchto látek se absolventka molekulární a buněčné biologie zabývá zhruba sedm let. Tématu se věnovala ve své diplomové práci a nyní i během doktorského studia. Školitel Vladimír Kryštof jí doporučil přihlásit se do soutěže.

„Z vítězství mám radost, vůbec jsem to nečekala. Je to můj první velký úspěch. V minulosti jsem se s diplomovou prací přihlásila do soutěže O cenu děkana, tehdy jsem byla druhá. Nynější ocenění je určitě motivací pro další práci,“ řekla výherkyně.

Cena Sanofi oceňuje výzkumnou práci českých studentů doktorských studií v oblasti farmacie. Soutěž pořádá francouzská ambasáda v ČR ve spolupráci s firmou Sanofi, patronem soutěže je držitel Nobelovy ceny za chemii profesor Jean-Marie Lehn. Výherci obdrží finanční podporu a dostanou možnost vycestovat na stáž do výzkumné laboratoře ve Francii.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.