V kreativní studentské soutěži obsadil stříbrnou příčku reprezentant olomouckých práv

Vojtěch Příkopa (vpravo) převzal ocenění od člena poroty Vratislava Košťála.
Foto: Vladimíra Přikrylová
pátek 1. května 2015, 07:51 - Text: Velena Mazochová

Doktorand právnické fakulty Vojtěch Příkopa obsadil druhé místo v celorepublikové soutěži studentů práv o nejlepší článek s právní tématikou. Výsledky byly vyhlášeny na slavnostním galavečeru dvoudenního kongresu Právní prostor 2015 v Seči u Chrudimi. 

Soutěž Ukaž svou kreativitu! nabídla studentům inspirativní prostor pro zpracování netradičních právních témat. V konkurenci patnácti studentů z celé republiky zaujal Příkopa článkem s výchozí otázkou – má senátor při projednávání přestupku senátem právo na spravedlivý proces? 

Polemika s rozhodnutím Ústavního soudu 

„Ve své práci jsem se zabýval garancí práva ve světle aktuálního rozhodnutí Ústavního soudu, které se právě touto problematikou zabývá. Jedná se o krátkou polemiku s tímto rozhodnutím, jelikož jsem toho názoru, že Ústavní soud nerozhodl v souladu s rozhodovací praxí Evropského soudu pro lidská práva a také se závěry právní vědy,“ nastínil obsah svého článku Příkopa. 

Umístění na druhém místě je pro něj motivací pro další studium i práci advokátního koncipienta. „Primárně mne ale těší, že jsem byl důstojným reprezentantem své alma mater a je to i ocenění mé snahy v rámci doktorského studia. Chtěl bych zároveň poděkovat svému školiteli profesoru Vladimíru Sládečkovi, který mě na dané rozhodnutí Ústavního soudu upozornil,“ uvedl Příkopa, který je ve třetím ročníku doktorského studijního programu Správní právo. 

Inspirace pro následovníky 

„Je to skvělý úspěch v celorepublikové konkurenci. I u ostatních studentů by to mohlo vzbudit zájem o vědeckou práci a otevřít další obzor a možnost jejich pro jejich seberealizaci,“ zhodnotila výsledek letošní soutěže proděkanka pro vědu a výzkum Zdeňka Papoušková. Vedení právnické fakulty si podle ní Příkopovy snahy vysoce cení. 

Odborná porota hodnotila 15 textů, které do soutěže zaslali studenti pražské, brněnské, plzeňské a olomoucké právnické fakulty. Nejvyšší ocenění si odnesl student Právnické fakulty Masarykovy univerzity Oliver Chorvát za článek Drony – bezpilotní letadla, nebo modely letadel? Bronzovou příčku obsadil Jan Metelka z pražské právnické fakulty s textem Vesmírné právo (Space Law). Nejúspěšnější autoři získali vstup na kongres Právní prostor 2015 a věcné ceny. Všechny tři oceněné texty budou zároveň zveřejněny na odborném právním portálu Právní prostor.cz. 

„I přes relativní náročnost tématu se sešly kvalitní a zajímavé články a hodnocení nebylo vůbec jednoduché,“ uvedla členka poroty a redaktorka portálu Právní prostor.cz Klára Švandelíková. Ke kritériím podle ní patřily zajímavost a aktuálnost zvoleného tématu, odborné zpracování článku i jeho čtivost. 

Podpora studentské kreativity 

Studentskou soutěž vyhlásil už potřetí právní informační systém Codexis Academia ve spolupráci s redakcí právního portálu Právní prostor.cz. Jejím smyslem je podpora kreativity mladých autorů a možnost prezentovat vlastní články na odborném právním portálu. „Chce dát studentům jasný signál, že Codexis Academia o jejich názory, komentáře a postřehy stojí,“ dodala Švandelíková. 

Slavnostní vyhlášení výsledků letošní soutěže bylo součástí programu prestižního kongresu Právní prostor, jehož pátý ročník se konal na konci dubna v Seči u Chrudimi.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.