Olomoucký kandidát na prezidenta: sociolog Fafejta

Martin Fafejta. Kandidát na prezidenta, podle nějž přímá volba prezidenta nemá logiku.
Foto: Pavel Konečný
úterý 21. srpna 2012, 10:54 - Text: Pavel Konečný

Třiačtyřicetiletý sociolog Martin Fafejta, odborný asistent na Filozofické fakultě Univerzity Palackého, ohlásil na Facebooku svou kandidaturu na prezidenta. Přesné datum si z hlavy nepamatuje, není pro něj důležité. Jeho známí jej podezřívají, že jde o vtip. Zatím nemá ještě ani jeden podpis z potřebných padesáti tisíc, ale jeden z kamarádů mu nabídl, že povede jeho kampaň zcela zdarma a sežene i dobrovolníky. I to mají ostatní za vtip. 

O jeho úmyslu stát se hlavou státu ví z rodiny jen starší osmnáctiletá dcera. Mladší se to teprve dozví. Obě děti má Fafejta jako velký propagátor střídavé péče občas na starosti. I když rozvedený není, s manželkou nežije a první dámu by si musel teprve hledat. Uvádí jeden hlavní důvod svého rozhodnutí - nemá koho volit. „Když jsem viděl, kdo všechno má šanci uspět, tak jsem si říkal, to můžu kandidovat i já. Na začátku to byl trochu hec, to naštvání, že i Miloš Zeman má šanci být zvolen,“ vysvětlil učitel sociologie politiky a sociální filozofie. Zemana považuje za jednoho z iniciátorů současného politického marasmu a korupčního prostředí. „Rád bych se dostal do nějaké debaty s ním. Nemyslím si, že je inteligentní a dobrý diskutér,“ uvedl Fafejta.

Děkan je pro

"Je dobře, že kandiduje, že lidé v Olomouci jsou politicky aktivní," prohlásil děkan filozofické fakulty Jiří Lach. Fafejta má však jen morální podporu. Aby se jeho jméno dostalo na volební lístky, musel by sehnat padesát tisíc podpisů.

„Kdybych měl za jeden podpis nabízet dvacet korun jako pan Dlouhý, tak je to milion. Jenže já nemám ani těch pět tisíc, které bych potřeboval na nakopírování podpisových archů, protože na každý se vejde jen deset podpisů,“ řekl Žurnálu Fafejta. Prý by si mohl přivydělávat tím, že by sbíral podpisy pro Dlouhého a vydělané peníze pak investoval do své kampaně.

Každý Čech to může podepsat třeba stovce potenciálních kandidátů. Fafejtovu kandidaturu může potvrdit buď padesát tisíc lidí na ulici, nebo pouhých deset senátorů. "Jenže ti už budou rozebraní. A já na ně nemám kontakty," poznamenal Fafejta. 

Tichý kravaťák 

Olomouckému kandidátovi byl mnohem bližší Václav Havel než Václav Klaus. „Mimo jiné proto, že i Klaus se podílel na vzniku korupčního prostředí a dodnes zavírá oči před problémy,“ vysvětlil. Jedno jej s ním ale spojuje. Sbírka kravat, kterých má přes dvě stovky.

Prezident je podle Fafejty sice jen ceremoniální figura, ale měl by být schopen reprezentovat. "Nemyslím si, že by se to Klausovi dařilo. Nikdy nebylo jasné, kdy mluví za sebe a kdy jako prezident České republiky. Prezident se nesmí zaštiťovat tím titulem, když prezentuje pouze svůj vlastní názor. A naopak by měl umět potlačit vlastní názor, když reprezentuje Českou republiku," tvrdí Fafejta.

Jedinečný kandidát 

Děkan Lach doufá, že se Fafejta ve volbách dostane co nejvýše. "Určitě by byl lepším prezidentem než ten současný. Prezident by měl být vzdělaný a měl by pocházet z univerzitního prostředí," řekl Lach.

"Mně by jako sociologa zajímalo i to, kolik jsem schopen získat podpisů," přiznal Fafejta. Považuje se za typ kandidáta, který mezi těmi dosud známými chybí.

V 90. letech kandidoval Fafejta do olomouckého městského zastupitelstva za ODA na nevolitelném místě. Neuspěl. 

Prezidentské volby budou na počátku příštího roku. Proti Fafejtovi se postaví například bývalý premiér Jan Fischer, polistopadový ministr obchodu a průmyslu Vladimír Dlouhý, nebo expremiér Miloš Zeman (všichni dříve členové KSČ). Dvě desítky potenciálních kandidátů zahrnují i kartářku Janu Lysoňkovou, úředníka Kanceláře prezidenta republiky Ladislava Jakla, nebo potetovaného malíře a hudebníka Vladimíra Franze.

Martin Fafejta

 

Pochází z Chrudimi, od vysokoškolských studií žije v Olomouci. Jako absolvent elektroprůmyslovky v Dobrušce se nejdříve hlásil na matematiku na přírodovědecké fakultě. Poté přestoupil na filozofickou fakultu. Při zkoušení studentů oceňuje více vlastní názor než vědomosti. Je bloggerem časopisu Respekt. Paradoxně se označil za punkera. „Já vím, že na to nemám outfit, ale cítím se tak,“ prohlásil. Jezdí na kole, hraje badminton a je pro legalizaci měkkých drog. Jeho oblíbený citát: Alexis de Tocqueville - Demokracie má tendence nepouštět vynikající lidi k moci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.