Blog

27.05.2015
13:55

Na okraj k irskému referendu o homosexuálním manželství

Řekl bych, že se shodneme, že člověk si nemůže vybrat, koho miluje milostnou a partnerskou láskou. Proto pro tradiční evropskou společnost stavět manželství na vzájemné lásce bylo bláznovství, proto byl zakázán i rozvod, neboť manželství nebylo chápáno jako citová věc. Manželství bylo obchodní smlouvou. Pak přišel novověk a všechny ty příběhy o tom, jak se dva lidé milují a vzdorují rodičům a společenským předsudkům.

Najednou nemělo jít o manželství, jak ho líčí ještě Komenský v Labyrintu, tedy jako okovy, které doživotně svazují dva lidi, ať chtějí, nebo nechtějí, ale o vztah...

16.05.2015
20:49

Trudná léta se Zemanem aneb Jágr for prezident

Pohled na českou a československou krajinu prezidentství je opět tristní. Masaryk nebo Havel měli mnoho kritiků, ale v konečném důsledku respekt doma i v cizině, který rezonuje dodnes. Zvláště v případě TGM, od jehož úmrtí brzy uplyne 80 let, je to známka pevného odkazu. Oba jmenovaní pochybovali o mnohém, včetně sebe. Odmyslíme-li nešťastného Emila Háchu, v jehož pozici by neobstál nikdo, a osudy tehdejších hlav států či satrapií nacistického Německa po celé Evropě to dokládají, tak nám zbývá smutná galérie komunistických obyvatel Pražského hradu a dva Havlovi následovníci. 

Po...

07.05.2015
09:42

Smoke and mirrors

Jako kouř a zrcadla se ve světě iluzionistů označuje technika odvedení pozornosti, kdy mág náhle zmizí díky zrcadlu otočenému do vhodné polohy během výbuchu obláčku kouře.

Jeden takový mistr techniky odvádění pozornosti sedí na Hradě. Dva dny před předáváním dekretů novým profesorům a pár dnů před svou kontroverzní cestou do Moskvy zveřejnil, že dekrety tří profesorů odmítl podepsat. Poté, co se zvedla očekávaná vlna protestů, doplnil jeho věrný tiskový mluvčí, který kvůli tomu musel odběhnout od studia meziválečných textů, údajné důvody, které prezidenta k tak závažnému kroku...

27.04.2015
08:16

Irský hladomor a současnost

Při procházkách v centru Bostonu si nelze nepovšimnout mohutného památníku Velkého irského hladomoru, který byl odhalen v roce 1998. Proč si zrovna v největším městě americké Nové Anglie připomínají strašlivou událost, která se stala tak dávno a hlavně kdesi daleko za oceánem v jiné zemi, jiným lidem? Důvod je prostý, během onoho hladomoru z půlky 19. století do USA utekly statisíce irských imigrantů a mnoho z nich právě do Bostonu. Podle Forbesu jsou Boston a jeho okolí nejirštějším místem v USA s 20 procenty populace irského původu.

Jistě to neměli Irové v protestantské,...